Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2009 04:10 - Изложба Тракийски легенди
Автор: kdimov Категория: Туризъм   
Прочетен: 3983 Коментари: 1 Гласове:
0



image

Изложбата бе към програмата на Чудомирови празници 2009.

Понеже това ми е първия постинг тук, ще кача само първата легенда за проба


Легенда вместо увод

 

Бог беше доволен. Разкърши снага и протегна ръце. Схванатите му от изпипване на детайли пръсти изпуснаха още няколко светкавици в космоса и се отпуснаха. Почувства безметежния покой с наслада от свършената работа. Жълтото слънце приятно топлеше тялото му. Погледът му в унес се зарея по вселената, която току-що беше създал. Лазурносиня планета с пухкави облаци, зеленикаво море и златист пясък, снежни върхове и страховити клисури, огнени вулкани и грандиозни ледници на двата полюса. Да..., беше надминал себе си. Пък и тази прозрачна луна, която да осветява нощите на този свят Земя - великолепно хрумване! Нужна му беше почивка, вглъбяване. Следващото му творение трябваше да бъде достойно продължение и той се отдаде на вековна дрямка.

         В просъница мярна някакви зелени детайли. Постепенно те придобиха форма и движение. Той се разбуди, тръсна гиганската си глава, загреба две шепи от океана, наплиска лицето си и се захвана за работа. Скоро малкият свят стана още по-омаен. Появиха се поля с безброй треви и пъстри цветя, прохладни гори от високи и кичести дървета. Бог ги дари със семена да запълнят цялата планета с аромата си. И все пак нещо липсваше. Нещо малко, което да изпълни този рай с живот, с игра, с борба, и Бог го създаде. Милиони живи твари да плуват, бягат и хвъркат. Векове той им се радва. Веселеше го енергията, която кипеше в тях.

         Беше добро и все пак на Бог му стана мъчно. Какво щеше да остави от себе си, когато отиде да прави други вселени? На кого щеше да остави той този свят? И Бог се замисли. „О...” - дълго стена той. От сълзите му океанът стана солен, а трескавият му дъх  изпепели пустините.

Но накрая Той ги роди, по свой образ и подобие. И създаде Бог хората да властват на земята, да страдат и обичат, да творят и раждат като Него. Сега вече наистина беше доволен, но беше и мъдър. Помнеше основното божие правило. И направи той хората смъртни, та да царуват, но и умират, за да са вечни само делата им. Да пребъде само това, що сътворят по негов пример, с вяра и грижа.

         И замина Бог надалеч, през девет галактики в десета, да ражда други животи. Пък хората ... да му мислят, а ако не могат – да си мрат.

 
Бог е това, в което вярваме. Но е с нас, само когато си вярваме.



Тагове:   траки,   философия,   орфизъм,


Гласувай:
0



1. анонимен - легенда
29.06.2010 19:59
Впечатлена съм.Много поетично и същевременно забавно.Сега те откривам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kdimov
Категория: Туризъм
Прочетен: 148983
Постинги: 17
Коментари: 85
Гласове: 437
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031