Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2009 15:25 - Мегалитът над с.Бузовград
Автор: kdimov Категория: Туризъм   
Прочетен: 9252 Коментари: 7 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image
На 21-ви юни на залез слънце на този мегалит от няколко години се стичат хора да видят неповторимия залез през "западната врата" към отвъдния свят.

image
image
image
image
image
Слънцето между другото се оказа, че залязва точно зад Паунов и Иванчов камък, намиращи се в Тъжанското ждрело и описани в преден мой постинг.

За любителите  на легенди за реални местта прилагам една.


Бащин камък

 Преди милиони години катаклизмът беше в разгара си. Средиземно море, както щяха да го наименуват хората доста по-късно, се разширяваше и Балканите на север от него се гърчеха от невероятната мощ на раздвижилата се земна кора. Стара планина със земетръсни стонове се накланяше към Родопите. Магмата, затворена в недрата под Сърнена Средна гора, беше като в капан и сега напираше неистово навън. Няколко пукнатини напряко на планината не издържаха и лавата се устреми по тях. Щом на места проникна до повърхността, тя застина в сферични камъни и всичко утихна за хилядолетия.

Времето прелетя като стрела над земята и спря в един горещ летен ден. Група здрави мъже с бронзови длета беше полазила по мегалитите. Надалеч ехтяха ударите на чуковете им, а потните им гърбове лъщяха на слънцето. Няколкото деца, дошли да им донесат вода и храна, гледаха захласнато и в недоумение дейността на бащите си. Не беше обичайното добиване на камъни за къщи или крепости. Дялаха нещо странно.

         Няколко години подред летата бяха сушави - зимите мразовити. Дърветата по Средна гора изкелевяха и реките пресъхнаха. Нивите станаха безплодни, а земята – напукана. Траките по селата в равнината посърнаха. Бебетата умираха в треска, а възрастните се поболяваха от кахъри. Прокоба някаква тегнеше над племето. Видяха се в чудо и млади и стари. Определиха група от най-мъдрите хора в околността и ги проводиха в древния храм под Триглавия връх. Дарове скромни събраха в тежкия недоимък. Угрижени отпътуваха пратениците по друма към планината на север.

         Когато изкатериха скалистата вита пътека по страховития рид, ги посрещна пред храма беловлас старец. С добра дума и мек глас той ги подкани:

                   - Влезте и поседнете, братя мои.

От години ви гледам насреща. -

И пожарите летни ви виждам,

със стълбове дим в небесата,

и горите олисяли – сланясали,

на пролет и нивите рехави,

огласяни от стадата, доскоро

безбройни като звездите.

Мъка ми е като от чума у съсед.

Много вечери гледах луната,

много изгреви слънцето питах.

Накрая прошепна ми вятъра

откъм планинското мъдро усое.

Храмове нямате братя мои!

В грижи, на земята си-майка

поклони сте спрели да сторяте.

А зли демони нявга затворени,

дълбоко върлуват в недрата й.

Нея в треска тресат, а вази

съдба безутешна докарват.

Зная, каменоделци прочути

си имате вие от вековете.

Нека умения впрегнат тутакси,

навръх канарите олтари да сторят.

Богинята-майка на всите ни

огнища в послон при вази да има,

сина  си - Слънце на изгрев

и залез да приласкае със обич.

Титани подземни преграда да сещат,

къмто небесата ни достъп да нямат.

Облаци плодородни над вас

да поспират и с благодат ви дарят.

В щастие вий да добрувате,

с добра наследа и аз да си ида.

До другото лято туй да е сторено,

иначе лошо за всите ни!

         Тихо станаха пратениците, поклониха се и надолу заслизаха след благодарност сърдечна. Дълбоко замислени те крачеха. Вярно ли бяха допуснали, тия огнедишащи змейове слънцето им да зърват, за мъст да го зоват, с майце си да няма в сговор къде да присяда?

         И сега, след скромната жътва, кипеше усилена работа. Майсторите упорито дълбаеха цепка до цепка в огромните камъни. Та, когато зимата водата в тях ще замръзне, камъка твърд през средата да спука. От тях напролет да съградят капища-храмове на върхарите първом от лъчите огрявани.  Преди седмица жрецът тук бе дошъл. Дълго мери звездите с уреди сложни. Беляза някакви посоки с колчета по хълма околовръст и скицира с въглен силуета на храма върху кожа една. След това дълго с майсторите обсъжда, коя канара как да преборят, за да постигнат строежа съдбовен. Трябваше вековете в унес да надживее, а и земните спазми. После старецът замина на изток по хребета, над съседното село, да помогне и там в свещеното дело. Обеща да дойде напролет, доволен от усърдието им и майсторлъка.

         Когато януарските студове почнаха да сковават земята, всеки ден каменоделците идваха и грижливо пълнеха цепките с вода. А нощем, щом небосвода изцъклен изсмучеше всяка топлина, скалите застенваха с мелодия тръпнеща. Кристалите малки дълбоко се впиваха и телесата от твърд, като с нож магичен разцепваха.

Топлият южен вятър довея пъстроцветно множество. От близки краища юнаци мищци напъваха. Девойки ги с песен напиваха, колоси към небесата да възправят, стихии природни да кротнат. Хората в почит да им се поклонят – природата с плодове щедри да им се отплати.

  Доста вода оттогава изтече. Но и сега покрай Тунджа да минете, над Бузовград – Бащин камък ще зърнете. А ако по пътеката до него се отбиете, долината ще легне под вас в тишина. Проследете с поглед на североизток каменните гъби сред храсталака. На съседния хребет ви чака и друга изненада – застинали каменни челюсти, със зъби колкото длан. А може би това са укротените демони на планината? Знаем ли?

Отдавна ги няма хората, дето им разбираха на тия работи.

  14.02.2005                                       Костадин Димов








Гласувай:
3



1. dika999 - много интересно
26.05.2009 15:50
Благодаря ти, че го сподели.
Поздрави.
цитирай
2. glarus - Отвъдният свят
26.05.2009 16:15
изглежда много примамлив и дивен!
Чудесни снимки, бих казала - вълшебни!
цитирай
3. vankata1610 - Добрееееее
01.06.2009 14:46
Къде е това Бузофград?
Добър край.
цитирай
4. анонимен - az sam ivan
25.10.2009 17:03
mnogo e qko osobedno kato desa e tam
цитирай
5. анонимен - бузувград
22.05.2010 18:12
здравейте аз към от казанлък и доста често ходя до мегалита(Бащин камък) още не съм го видял на слънцестоенето но залеза от там винаги е чуден пожелавам на всеки да отиде
а по горе се питаше къде се намира бузувград еми южно от казанлък се намира
цитирай
6. анонимен - Бузовград
29.06.2010 20:08
Костадин,снимките,които си направил са прекрасни!И не само тези...И най-хубавото е, че тези красиви мигове са споделени с нас-многото други хора.
цитирай
7. анонимен - и аз съм от бузовград. С 2 думи мога да ...
14.03.2011 16:25
и аз съм от бузовград.С 2 думи мога да опиша бузовград... Прекрасно село. красив център.красиви къщи...Абе ще ви кажа само едно-село nomer 1!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kdimov
Категория: Туризъм
Прочетен: 149243
Постинги: 17
Коментари: 85
Гласове: 437
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930